Van Beuningenplein
Het van Beuningenplein is gelegen aan de van Hallstraat in stadsdeel West in Amsterdam. Aanleiding voor het herontwerp van het bestaande van Beuningenplein is de bouw van een 2-laagse ondergrondse parkeergarage.
Op basis van de eerste ideeën van stadsdeel West en van Dijk&Co landschapsarchitecten is Concrete, na een kleine besloten competitie, gevraagd een ontwerp te maken voor de geplande paviljoens op het plein. Concrete keek verder dan alleen de paviljoens en introduceerde het idee om van het plein de ‘huiskamer' van de buurt te maken. Het rechthoekige plein werd opgedeeld in een aantal zones. Elke zone, ook wel kamers genoemd, wordt ingericht voor een eigen functie en leeftijdsgroep. De kamers liggen wat verdiept in de grond of steken boven het maaiveld uit. Drie kamers worden ingekaderd door een stalen ringbalk welke op 4 meter hoogte door de lucht zweeft en is verbonden met een paviljoen. Deze kaders creëren de intimiteit en het ruimtelijk gevoel van een kamer op het grote plein. Houten pergola balken in de stalen ringbalken versterken deze beleving.
De eerste kamer is de entreezone. Onder de ringbalk is de entree van het plein gemarkeerd, alsook de (auto) entree van de ondergrondse parkeergarage. In het hieraan gekoppelde paviljoen bevindt zich tienercentrum ‘de garage', een plek waar tieners elkaar kunnen ontmoeten en waar activiteiten plaatsvinden. Op het dak van het tienercentrum is een panna veldje en hangplek ingericht. In de opvolgende zone bevinden zich twee verharde sportvelden, inclusief voorzieningen voor skaters. Daarnaast bevind zich de ‘huiskamer'. Een plek met picknicktafels en een podium onder de ringbalk. Op het podium kunnen voorstellingen worden gegeven en is de mogelijkheid tot het ophangen van een projectiescherm. In het podium zijn zitkuilen en bomen geintegreerd. In dit paviljoen is een theehuis gevestigd en de voorzieningen voor de pleinbeheerder. Het dak is toegankelijk vanuit het theehuis en dient als terras. In het laatste kader is de ringbalk verbonden met een klein paviljoen waarin een aanvullende personen entree naar de garage is gesitueerd. De ruimte onder deze balk is door ontwerpbureau Carve ingericht met een blauw golvend landschap vol speelvoorzieningen, een zandbak en klimbomen. Uit de ringbalk komt een watergordijn en aan de houten pergola balken zijn schommels opgehangen.
De ringbalken zijn voorzien van een gekleurde LED verlichting. In de avond accentueert deze verlichting de kamers. De kleuren zijn een jaar vooruit geprogrammeerd en reageren op de dag. Zo kleurt ze bijvoorbeeld rood op Valentijnsdag en oranje op Koninginnedag
Materialen
Het gehele plein is ingericht met rode klinkers, grote boom- en groenbakken in natuurstenen banden en felblauw geschilderd asfalt en rubber voor de sportvelden en speelvoorzieningen. Nagenoeg alle bestaande bomen zijn gehandhaafd, en zijn aangevuld met nieuwe groenvoorzieningen. De paviljoens zijn voor een groot deel opgebouwd uit glazen puien, bekleed met strekmetaal. Hiermee worden paviljoens als heldere objecten onderdeel van het pleinontwerp en de ringbalken. Door het strekmetaal blijft het paviljoen transparant maar is ze tegelijk beschermd tegen zon en doorschietende ballen. Daar waar een groenbak aan een paviljoen grenst zal klimop de gevel groen bekleden. Taatsdraaiende deuren van 3,6 meter hoog openen het tienercentrum en theehuis op mooie dagen.
Oplevering | 2011 |
Projectteam | Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Bram de Maat |
Constructeur | infra consult + engineering |
Bouwkunding aannemer | Balast Nedam, Infra Noordwest |